Není čaj jako čaj. Přípravě čaje bychom měli věnovat náležitou pozornost. Nejde pouze o to, že si na tomto teplém nápoji chceme pochutnat, ale především je žádoucí, aby si čaj zachoval chuťové a léčivé vlastnosti. Proto se pečlivá příprava vyplatí zvlášť u bylinkových druhů. Čaje patří k nejstarším způsobům zpracování bylin. Zachovat správný postup při přípravě je důležité, protože těkavé látky, které byliny obsahují časem vyprchají a léčivka ztrácí svou účinnost. Na přípravu čaje se nachystejte již při nákupu léčivky. Aby si bylina zachovala všechny pozitivní účinky, je důležité správné skladování. Proto bylinnou drogu uchovávejte v tmavých skleněných nádobách na suchém místě.

čaj

Příprava ženšenového pětilistého čaje je z kořene rostliny. Aby byl dostatečně kvalitní je nutné kořen povařit alespoň 15 minut. Tento postup platí u všech čajů, které se připravují z kořene nebo dřevnatých částí. Jak tedy postupovat. Čaj připravujte v nerezových nebo smaltovaných nádobách. Hliníkové nádobí může odvar z byliny znehodnotit. Tři šálky připravíte z 15 g sušeného ženšenu nebo 30g čerstvé byliny a 750 ml vody. Bylinu vložte do nádoby a přelijte vodou. Nádobu překryjte poklicí a vodu uveďte do varu. Mírným varem vařte 15-20 minut. Poté odvar přeceďte a popíjejte. Čaj si připravujte vždy čerstvý. Můžete nápoj také dochutit medem.

ženšenový kořen

Ženšenový čaj má mnoho pozitivních účinků. Někdy se léčivá droga nazývá ženšen všehoj. Má totiž mnoho pozitivních účinků. Má povzbuzující účinky podobné energetickým nápojů. Jeho povzbuzující účinky jsou silnější než u čaje a kávy. Pozitivně působí při ateroskleróze, stresu i zánětech. Bylina působí dokonce jako afrodisiakum. Výrazně posiluje imunitní systém, pomáhá při fyzické a psychické zátěži. Těhotné ženy by měly užívání zkonzultovat raději s lékařem pro stimulační účinky byliny.